Autorijden op IJsland

 

Algemeen

 

Wegnummer 1 is de ringweg rond IJsland en is de nationale snelweg. De weg meet een totale lengte van 1.332 kilometer en is nagenoeg geheel geasfalteerd. Binnen de bebouwde kom geldt een maximum snelheid van 50 km per uur. Buiten de bebouwde kom geldt op gravelwegen een maximum snelheid van 80 km per uur en 90 km per uur op geasfalteerde wegen. Pas uw snelheid altijd aan de omstandigheden aan en houdt u aan de maximale snelheden. Er gelden forse boetes voor snelheidsovertredingen. Voor gevaarlijke situaties zoals scherpe bochten of een onoverzichtelijke situatie zijn speciale verkeersborden geplaatst, echter staan hier over het algemeen geen verkeersborden bij die de maximale snelheid aangeven. Voor meer informatie kunt u terecht op www.safetravel.is

 

U bent op IJsland bij wet verplicht om zowel 's nachts als overdag met uw lichten aan te rijden. Het rijden onder invloed van welke aard dan ook is ten strengste verboden en u bent verplicht om zowel voorin als achterin veiligheidsgordels te dragen. Op IJsland is het rijden buiten de wegen of gemerkte sporen bij wet verboden!

 

Benzinestations

 

Er zijn voldoende benzinestations te vinden langs de ringweg (wegnummer 1). De openingstijden van de benzinestations buiten Reykjavik verschillen van plaats tot plaats. In Reykjavik zijn de meeste benzinestations geopend tot 22:30 uur.  Op heel IJsland kunt u na sluitingstijd gebruik maken van automaten, waar u zowel met Visa- en Euro-kaarten kunt betalen als met IJslandse bankbiljetten.

 

Rijden in het binnenland

 

De meeste bergwegen en wegen in het binnenland (de zogenaamde F-wegen) zijn tot eind juni gesloten, of soms zelfs nog langer. Ze zijn dan vanwege smeltwater en modder nog niet berijdbaar. Eenmaal geopend zijn veel van deze wegen alleen berijdbaar met 4WD voertuigen. Voor sommige F-wegen wordt het reizen met twee of meer auto’s samen zeer sterk aanbevolen. Dit omdat u enkele beken en/of rivieren dient te doorkruisen.

Voordat u het binnenland inrijdt adviseren wij u zoveel mogelijk informatie in te winnen over de toestand van de wegen bij een Toeristen Informatie Centrum of de IJslandse Wegendienst, tel: +354-1777. Ze zijn dagelijks geopend van 08:00 – 16:00 uur. Kijk voor meer informatie over de toestand van de wegen in het binnenland op www.road.is.

Voor de gemiddelde openingsdata van sommige F-wegen kunt u hier klikken.

 

De IJslandse bergwegen zijn vaak smal en niet geschikt voor snel rijden. Dit geldt ook voor veel bruggen. Vaak is er maar voor één auto ruimte.  De meeste bergwegen en wegen in het binnenland van IJsland hebben een oppervlak van los grind. Langs de kant van de weg ligt dit grind ook vaak los. Het is dus belangrijk om voorzichtig te rijden en vaart te minderen bij het ontmoeten van tegenliggers.  Afgezien van het feit dat de bergwegen niet geasfalteerd zijn,  zijn ze ook vaak erg kronkelig.

Wij adviseren u altijd een goede, gedetailleerde wegenkaart mee te nemen indien u de binnenlanden wilt gaan bezoeken. Deze kunt u ter plaatse aanschaffen bij  de toeristenbureaus,  boekwinkels of benzinestations.

Wanneer u goed naar Elfis luistert rijdt u veilig op IJsland.

Bekijk alle reizen naar IJsland