Finland, het land van 187.888 meren

klik hier of scroll naar beneden voor meer informatie

Het noorden van Finland betekent een ontmoeting met veel ruimte en nog meer rust. Als nergens anders voelt u zich hier één met de natuur. In uw blokhut met privé sauna en boot aan het meer, in uw camper, bij het kampvuur, tijdens een wandeling of een kanotocht lijkt de tijd hier heel anders te lopen. Door de middernachtzon zijn de dagen eindeloos geworden. U ervaart hier de weldadige ontspanning in de pure natuur en komt hier helemaal tot uzelf. De oerlandschappen zijn even indrukwekkend als rustgevend.

Echter, Finland heeft ook een heel andere kant, die kan worden ervaren in het zuiden van het land met de hippe en levendige metropool Helsinki als hoogtepunt. Hier zijn de Finnen uitbundiger en moderner dan in veel plaatsen elders in Centraal-Europa. De gezellige, groene, kasteelsteden en idyllische kustplaatsen met heerlijke zandstranden vormen ontwikkelde eilanden van beschaving met de wildernis voor de deur. Daarnaast oefenen  het merendistrict, net zo groot als Nederland en België te samen, in het oosten en de eigenwijze, autonome archipel-staat Åland in het zuid-westen van Finland een grote aantrekkingkracht uit op reizigers.

Technologische vooruitgang heeft in Finland een leidende positie en contrasteert met de gekoesterde tradities, gewoonten, culturen en talen van dit volk, de orthodoxe Karelische cultuur in het oosten, grenzend aan Rusland of die van de fascinerende Sami in het noorden van het land, één van de laatste natuurvolkeren van Europa.

Meer dan in de andere Scandinavische landen kunt u in Finland ervaringen opdoen die u niet kent in onze streken. Vooral de sauna-cultuur, die hier is ontstaan, is het waard om in al zijn authenticiteit te ontdekken. De ervaring om na middernacht een verkoelende duik te nemen in het meer gelegen aan de voorkant van uw blokhut, terwijl u knippert met uw ogen in de laagstaande zon en luistert naar niets, behalve vogelgezang, is een ervaring die u uw leven niet zal vergeten.

Samen met de landen Zweden, Noorwegen en Denemarken vormt Finland Scandinavië. In het uiterste noordwesten grenst Finland aan Zweden, in het uiterste noorden aan Noorwegen en het land deelt aan de oostkant haar grens met Rusland over een lengte  van zo'n 1.340 kilometer. Voor een groot deel wordt Finland omringd door water. In het zuidoosten is dat de Golf van Finland, in het zuiden de Baltische Zee en in het westen de Botnische Golf.  Finland is ongeveer negen maal zo groot als Nederland.

 

Hoewel Finland uit 70% bos en ongeveer 13% water (187.888 meren) bestaat is het land een stuk gevarieerder dan "het land van bossen en meren" doet vermoeden. Voor de hele Finse kust liggen eilandenarchipels met ontelbare rotsklippen en eilandjes. Lapland bezit haar kenmerkende tunturi's, tot 1.000 meter hoge afgeronde kale bergen die boven de berkenbossen uitsteken. Richting het noordwesten worden de bergen spitser en hoger en vormen ze een deel van het Scandinavische gebergte.

 

Geologisch gezien behoort Finland tot de oudste delen van het Europese continent. De ondergrond bestaat grotendeels uit gesteenten met een ouderdom van 1 tot 2 miljard jaar. De krachten van de laatste ijstijd zijn gigantisch geweest en de duizenden meters dikke laag ijs hebben Finland in feite gladgeschuurd. Toen het landijs smolt liet het overal sporen na; brede vlakke bergruggen met afgeronde toppen, moreneruggen, stuwwallen, en eskers. .De valleien liepen vol water en vormden  uitgebreide merenstelsels.

 

Door zijn noordelijke ligging valt Finland in de continentale klimaatzone, met lange winters en korte warme zomers.

De geologische krachten en ijstijden, in combinatie met de klimatologische en afgelegen ligging, zorgden ervoor dat in het land nog grote oerbossen, ongerept bergland en toendra voorkomen met hun specifieke flora en fauna.

 

U vindt er bessen in alle smaken en het land is rijk aan paddenstoelen en andere lekkernijen van moeder natuur. De grote berken in het zuiden van het land transformeren langzaam maar zeker naar kleine, kronkelde exemplaren van maximaal 2 meter in Lapland. De "grote vier", de bruine beer, lynx, veelvraat en wolf leven in Finland, samen met onder meer rendieren en elanden. Liefst 340 soorten vogels komen voor in Finland. In de bossen leven soorten als taigagaai, Laplanduil en pestvogel, in de hoogveengebieden kraanvogels en visarenden terwijl de toendra het domein is van onder andere steenarenden en sneeuwhoenders.

Feiten en cijfers van Finland

 

Grootste steden en aantal inwoners:

 

Helsinki (600.000)

Espoo (255.000)

Tampere (217.000)

Vantaa (205.000)

Turku (180.000)

Hoofdstad:

 

Helsinki

Regeringsvorm:

 

Democratische republiek

Nationale vlag:

 

Wit met een blauw kruis.

 

Finland heeft lang onderdeel uitgemaakt van Zweden en sinds de Vrede van Fredrikshamn (1809) behoorde het tot het Russische tsarenrijk. Toen het land in 1917 onafhankelijkheid verwierf, werd een vlag ontworpen die de geschiedenis van het land weergaf. Het ontwerp is samengesteld uit het kruis dat van de vlag van Zweden komt en de kleuren zijn gebaseerd op de kleuren, blauw en wit van de Russische imperiale vlag. Daarnaast symboliseren het blauw de meren en de hemel en het wit de sneeuw.

Taal:

 

Naast het Zweeds is Fins één van de twee officiële talen van Finland en wordt gesproken door bijna 95% van de bevolking.  Het Fins behoort tot de Oostzeefinse talen binnen de Finoegrische taalfamilie. Binnen de Oostzeefinse talen zijn het Estisch en het Karelisch nauw verwant en hogerop is ook het Hongaars verwant met het Fins.

Officiële naam:

 

Suomi

Aantal inwoners (2013):

 

4.439.000

Munteenheid:

 

Euro

Gemiddelde temperatuur

Helsinki                        Rovaniemi :

 

Januari - 4°C               Januari -10°C

Maart  1°C                  Maart -3°C

Mei  15°C                    Mei 10°C

Juni  20°C                    Juni 17°C

Juli 21°C                      Juli 19°C

Augustus 20°C          Augustus 16°C

Oktober 9°C              Oktober 4°C

December -1°C         December -7°C

Meest voorkomende religie:

 

Evangelisch-Luthers

Hoogste waterval:

 

Pihtsusköngäs: 17 meter

Gemiddeld aantal zonuren op jaarbasis

 

Helsinki:                      Rovaniemi:

1.900                            2.200

Hoogste berg:

 

Halti (1.328 meter)

Tijdzone:

 

Greenwich Mean Time (GMT) +2 , tijdens wintertijd.

Greenwich Mean Time (GMT) +3 , tijdens zomertijd.

 

In Finland is het een uur later dan in Nederland en het land kent ook een zomer- en wintertijd.

Grootste meer:

 

Saimaameer (4.500 km²)

naar boven

Neem gerust contact met ons, wij helpen u graag!

 

U kunt ons telefonisch bereiken op +(31) 038 457 96 43  van maandag tot en met vrijdag 09.00u - 17.00u.

 

Of stel ons een vraag via ons contactformulier.

Volg ons op:

U kunt ons telefonisch bereiken op   van maandag tot en met vrijdag 09.00u - 17.00u.