De geografie van Finland

 

Eén van de meest noordelijke landen

 

Samen met de landen Zweden, Noorwegen, Denemarken en IJsland vormt Finland Scandinavië. In het uiterste noordwesten grenst Finland aan Zweden, in het uiterste noorden aan Noorwegen en het land deelt aan de oostkant haar grens met Rusland over een lengte  van zo'n 1.340 kilometer. Voor een groot deel wordt Finland omringd door water. In het zuidoosten is dat de Golf van Finland, in het zuiden de Baltische Zee en in het westen de Botnische Golf.  Finland is ongeveer negen maal zo groot als Nederland.

 

Hoewel Finland uit 70% bos en ongeveer 13% water (187.888 meren) bestaat is het land een stuk gevarieerder dan "het land van bossen en meren" doet vermoeden. Voor de hele Finse kust liggen eilandenarchipels met ontelbare rotsklippen en eilandjes. Lapland bezit haar kenmerkende tunturi's, tot 1.000 meter hoge afgeronde kale bergen die boven de berkenbossen uitsteken. Richting het noordwesten worden de bergen spitser en hoger en vormen ze een deel van het Scandinavische gebergte.

 

Geologisch gezien behoort Finland tot de oudste delen van het Europese continent. De ondergrond bestaat grotendeels uit gesteenten met een ouderdom van 1 tot 2 miljard jaar. De krachten van de laatste ijstijd zijn gigantisch geweest en de duizenden meters dikke laag ijs hebben Finland in feite gladgeschuurd. Toen het landijs smolt liet het overal sporen na; brede vlakke bergruggen met afgeronde toppen, moreneruggen, stuwwallen, en eskers. .De valleien liepen vol water en vormden  uitgebreide merenstelsels.

 

Door zijn noordelijke ligging valt Finland in de continentale klimaatzone, met lange winters en korte warme zomers.

De geologische krachten en ijstijden, in combinatie met de klimatologische en afgelegen ligging, zorgden ervoor dat in het land nog grote oerbossen, ongerept bergland en toendra voorkomen met hun specifieke flora en fauna.

 

U vindt er bessen in alle smaken en het land is rijk aan paddenstoelen en andere lekkernijen van moeder natuur. De grote berken in het zuiden van het land transformeren langzaam maar zeker naar kleine, kronkelde exemplaren van maximaal 2 meter in Lapland. De "grote vier", de bruine beer, lynx, veelvraat en wolf leven in Finland, samen met onder meer rendieren en elanden. Liefst 340 soorten vogels komen voor in Finland. In de bossen leven soorten als taigagaai, Laplanduil en pestvogel, in de hoogveengebieden kraanvogels en visarenden terwijl de toendra het domein is van onder andere steenarenden en sneeuwhoenders.

Bekijk alle reizen naar Finland