De geografie van Noorwegen

 

Bergen en fjorden

 

Noorwegen is een lang en smal gerekt land wat de gehele westelijke kant van het Scandinavische schiereiland beslaat. Het land wordt in het noorden, westen en zuiden omsloten door water; de Barentszzee, de Noorse zee, de Atlantische Oceaan, de Noordzee en het Skagerrak. Aan de oostkant grenst Noorwegen met Zweden, Finland en Rusland. De eilandengroep Spitsbergen en het eiland Jan Mayen in de Noordelijke ijszee behoren ook tot  Noorwegen. In vogelvlucht is het land ongeveer 1.800 kilometer lang. Bij Hellemobotn (Tysfjord) is het land het smalst. De afstand tussen het eind van het fjord en de grens met Zweden slechts 6,3 km.Vanwege de grote hoeveelheid fjorden, eilanden voor de kust en inhammen heeft Noorwegen een enorme kustlijn; meer dan 25.000 kilometer.

 

Het Noorse berglandschap ontstond ca. 340 miljoen jaar geleden. Tijdens de ijstijden werd het bergland bedekt met een 2000 meter dikke ijslaag. Diepe kloven werden door de gletsjers in het landschap gesneden waardoor de fjorden ontstonden. Sommige fjorden reiken ver landinwaarts. Het verst landinwaarts reikt het Sognefjord (204 km). Toen het ijs zich ongeveer 10.000 jaar geleden langzaam terug trok  begon Noorwegen te bloeien. Nog steeds zijn er in Noorwegen verschillende grote gletsjers te vinden. De grootste is de Jostedalsbre in West-Noorwegen. In het westen van het land liggen ook nog de Folgefonna en de Hardangerjøkuenl.  Bij Mo i Rana (richting het noorden) ligt de Svartisen-gletsjer.

 

 

 

Zo'n 70 procent van het landoppervlakte van Noorwegen bestaat uit bergen, gletsjers en (berg)meren. De hoogste top is Galdhøpiggen met 2.469 m, ten noordwesten van de stad Lillehammer. Hoogvlakten zijn voornamelijk te vinden in de noordelijke provincie Finnmark en in het zuiden (Hardangervidda). Vanwege de bijna overal rotsachtige bodem is hooguit 3 procent van het landoppervlak geschikt als bouwland. Het bosareaal beslaat ongeveer 27 procent van het Noorse land.

Bekijk alle reizen naar Noorwegen