De geografie van Zweden

 

Het grootste land van Scandinavië

 

Samen met de landen Finland, Noorwegen, Denemarken en IJsland vormt Zweden Scandinavië. Ten westen en ten noorden van Zweden ligt Noorwegen. Beide landen hebben een gezamenlijke grens van ruim 1.600 kilometer.  Ten noordoosten ligt Finland. Alle eilanden en inhammen meegerekend hebben de zuidelijke en oostelijke delen van het land een totale kustlengte van meer dan 7.600 kilometer. Zweden is ongeveer elf maal zo groot als Nederland en is daarmee het grootste land van Scandinavië.

 

Gesitueerd in het noorden van Europa reikt Zweden van de gematigde klimaatzone in het zuiden tot diep in de subarctische zone in het noorden.     Ongeveer 20% van de oppervlakte van het land ligt boven de poolcirkel.  Van het heuvelachtige Skåne tot de bergen van Lapland is elk type landschap wel vertegenwoordigd in dit grote land. De machtige grensstreek met Noorwegen, bestaande uit een ruige bergrug, vormt de ruggengraat van het land. Vanaf deze bergen, die het hoogst zijn in Noord Lapland loopt het landschap geleidelijk af naar de Botnische golf in het Oosten.

 

Gedurende de laatste ijstijd was Zweden bedekt door een laag ijs van wel 3.000 meter dik. De enorme druk die deze gigantische ijsmassa ontwikkelde heeft er voor gezorgd dat het land diep werd ingedrukt. Na terugtrekking van het ijs was het land bedekt met zwerfkeien en rotsblokken. Op sommige plekken veerde het land met zo'n kracht omhoog dat enorme kloven en breukvlakken ontstonden, zoals langs de Höga Kusten bij Örnsköldsvik.

In het noorden stijgt het land jaarlijks nog steeds met maximaal 8 millimeter per jaar. De kenmerkende scherenkust met talloze eilandjes en hoogveengebieden met kleine meertjes zijn ook het gevolg van deze stijging.

 

Vanwege de klimatologische zones en het feit dat het land hoge bergtoppen heeft kent het land een grote verscheidenheid aan biotopen, met ieder zijn eigen, kenmerkende flora en fauna. Elanden en rendieren zijn onderdeel van het landschap, terwijl er ook beren, wolven, veelvraten, lynxen en bevers leven.  Het land kent een rijk vogelleven met vele soorten uilen, roofvogels en kraanvogels. De uitbundige flora volgt de verscheidenheid aan biotopen. Het aantal orchideeën is groter dan menigeen denkt. In de hoogveengebieden groeit de kruipbraam volop. Terwijl in de bossen gigantische aantallen blauwe bessen en vossenbessen te vinden zijn.

Bekijk alle reizen naar Zweden