Het magische hoogland van IJsland, 15 dagen

klik hier of scroll naar beneden om deze reis te ontdekken

Enkele hoogtepunten van deze reis

onvoorstelbaar Þórsmörk, Landmannalaugar en Myvatn

vulkanen, gletsjers en geisers

4x4 routes door rivieren in het woeste binnenland

indrukwekkende watervallen en andere natuurfenomenen

privé kok in reeds opgebouwde tentenkampen

de mooiste wandelingen van het hoogland

 15 dagen, vanaf

€ 2.985,= p.p.

Reisinformatie

Van dag tot dag

Verblijf

Excursies

Prijsoverzicht

Reserverings
aanvraag

Een onvergetelijke reis

Tijdens deze unieke groepsreis maakt u uitgebreid kennis met de overweldigende, pure en ruige natuur van  het hoogland van IJsland. Nadat u geland bent op IJsland reist u via Reykjavik per 4x4-bus naar Þórsmörk. Hier maakt u kennis met onvoorstelbare landschappen. Via de desolate steenwoestijnen van de Sprengisandur reist u naar het ongeëvenaarde geothermische gebied rond Myvatn. U reist vervolgens via de vulkaan Askja naar het in het noorden gelegen stadje Akureyri. Over de Kjölur route, met bezoek aan het magnifieke Kerlingarfjöll, bereikt u de natuurfenomenen Geysir en Gullfoss waarna u uw reis afsluit in het hippe en trendy Reykjavik. U beleeft een rondreis boordevol natuur en avontuur. U maakt fantastische wandelingen en kunt deelnemen aan bijzondere excursies zoals walvissen spotten. Overnachten doet u in reeds opgebouwde tentenkampen, met uitzondering van uw overnachting bij de Askja, daar bouwt u zelf uw tent op.  De privé kok zorgt voor heerlijke maaltijden.

Myvatn

Askja

Þórsmörk

Reykjavik

Leirubakki

Akureyri

Hveravellir

De afgebeelde reisroute is onder voorbehoud van weersomstandigheden.

________________________________________________________________________________________________________________________

Dag 1. Velkomin til Íslands, welkom op IJsland!

 

Vanaf Nederland vliegt u rechtstreeks naar het internationale vliegveld Keflavik waar u de shuttle transfer door de lavavelden naar de camping van Reykjavik neemt. De hippe en trendy stad is de meest noordelijk gelegen hoofdstad ter wereld en de meest westelijk gelegen hoofdstad van Europa. Op deze eerste dag maakt u kennis met de reisbegeleiding en de overige deelnemers. Uw eerste avond op IJsland is bijzonder, de middernachtzon maakt de dagen eindeloos.

 

Rijafstand: vliegveld Keflavik - Reykjavik ca. 50 km | 50 min. rijden

Dag 2. Op naar Þórsmörk

 

U verlaat Reykjavik en rijdt door gevarieerde landschappen  richting Þórsmörk. Onderweg stopt u bij de fraaie waterval Seljalandsfoss. Er loopt een pad achter de waterval langs die u kunt bewandelen. Hierna volgt een weg die alleen voor 4WD-voertuigen geschikt is. De route loopt door talloze rivieren en stroompjes. Onderweg maakt u een wandeling door de Stakkholtsgjá, een kloof met stijl oprijzende wanden. Uw eindbestemming vandaag is Þórsmörk. Hier verblijft u twee nachten in een door drie gletsjers omzoomd gebied met vele beschutte dalen, smalle diepe kloven, klippen, grillige tufsteenformaties, kristalheldere stroompjes en kolkende gletsjerrivieren.

 

Rijafstand: Reykjavik - Þórsmörk ca. 155 km | 2.30 u. rijden

Dag 3. Het wandelparadijs Þórsmörk

 

Vandaag maakt u een spectaculaire wandeling door de omgeving naar de uitlopers van de Eyjaflallajökull. Een uitbarsting van deze vulkaan onder de gletsjer zorgde er in 2010 voor dat het vliegverkeer in grote delen van Europa dagen lang werd stilgelegd. De wandeling gaat door bergachtig terrein  tot aan de hele smalle bergkam Heljarkambur, "Kam des doods".

 

Dag 4. Naar de vulkaan Hekla

 

U neemt afscheid van Þórsmörk en rijdt door het prachtige hoogland naar Leirubakki, gelegen aan de uitlopers van de beruchte 1.491 meter hoge vulkaan Hekla. Hier verblijft u de komende twee nachten op de plaatselijke camping. Vandaag staat in het teken van het bezoeken van een aantal geweldige watervallen waaronder Hjálparfoss, Gjáin en Háifoss. Bij de watervallen maakt u korte wandelingen. De bus wordt weer op de proef gesteld want een groot gedeelte van de rit vandaag is alleen geschikt voor 4WD-voertuigen. 's Avonds na de heerlijke diner kunt u nog een wandeling maken in de omgeving van Leirubakki.

 

Rijafstand: Þórsmörk - Hjálparfoss - Gjáin - Háifoss - Leirubakki ca. 200 km | 3.30 u. rijden

Dag 5. Fascinerend Landmannalaugar

 

Vanuit Leirubakki onderneemt u vandaag een dagtocht naar  de gekleurde bergen van Landmannalaugar. Een prachtige 4WD-track brengt u er. In het natuurspektakel van Landmannalaugar neemt u deel aan een geweldige 3 tot 4 uur durende wandeling op de Brennisteinsaldá of de Bláhnukur.  U wandelt door een decor van  grillige lavaformaties van het lavaveld Laugahraun en de omringende geel, rood, bruin en grijsgroen gekleurde ryolietbergen.  Vergeet niet een foto van uzelf te laten maken als u in het warme water van de beek in Landmannalaugar ligt te genieten! Op de terugweg zult u zich verbazen over de rode tinten van de explosiekrater Ljótipollur.

 

Rijafstand: Leirubakki - Landmannalaugar ca. 60 km | 1.30 u. rijden

Dag 6. Over de Sprengisandur naar Myvatn

 

Vandaag reist u over één van de meest tot de verbeelding sprekende wegen van IJsland, de Sprengisandur. De uitgestrektheid van het morenelandschap uit de laatste ijstijd en de prachtige vergezichten zullen een onvergetelijke indruk op u maken. Aan het eind van de langste weg door het hoogland stopt u bij de sierlijke Goðafoss waterval. Het water van de Skjálfandafljót rivier valt hier over een breedte van 30 m zo'n 12 m naar beneden. Uw reis eindigt vandaag in het hemelse Mývatn waar u de komende drie nachten verblijft. Mývatn is een ware oase aan de rand van IJslands kale noordelijke woestijnen. Het ligt in één van de meest actieve vulkanische gebieden op aarde. Het meer en het omliggende landschap worden gedomineerd door wonderlijke vulkanische aardvormen. Nergens anders in IJsland vindt u deze combinatie van kraters, lavavelden, warmwaterbronnen, geisers en borrelende modderpoelen.

 

Rijafstand: Leirubakki - Mývatn ca. 310 km | 8 u. rijden

Dag 7. Het onvoorstelbare Mývatn

 

Voor een optionele walvissafari, voor velen één van de hoogtepunten van de reis, reist naar Husavik. Vele walvisachtigen  zoals bultruggen, dwergvinvissen, orka’s, dolfijnen, vinvissen en bruinvissen komen hier voor de kust voor. De kans om een walvis te spotten wordt geschat op 99 procent.

U heeft vervolgens de mogelijkheid om deel te nemen aan een vier uur durende wandeling te maken vanaf de hoge grillige vulkanische pilaren bij Dimmuborgir, over de dreigende zwarte ringvormige explosiekrater Hverfell en naar de ondergrondse warmwaterbronnen van Grjótagjá. Naast al het natuurgeweld is Mývatn een paradijs voor vogelliefhebbers. Het meer is het leefgebied van talloze watervogels zoals IJslandse brilduikers en zwarte zee-eenden.

 

Optionele activiteit:

* Walvissafari

* Paardrijden op IJslandse paarden

 

Rijafstand: Mývatn - Husavik  -  Dimmuborgir ca. 115 km | ca. 1.30 uur rijden

Dag 8. Overdonderende watervallen en veel meer

 

Vandaag maakt u een mooie dagtocht u naar de fascinerende natuurfenomenen ten noordoosten van Mývatn.  Eerst brengt u een bezoek aan de wildstromende gletsjerrivier Jökulsá. In deze rivier liggen een aantal spectaculaire watervallen. De majestueuze Selfoss en de ontzagwekkende Dettifoss, de krachtigste waterval van Europa. U kunt de nevel van het opspattende water al van ver zien. De woeste gletsjerrivier Jökulsá á Fjöllum stort hier met donderend geraas naar beneden. Vervolgens brengt u een bezoek aan de zwavelbronnen en modderpoelen van Hverir.  De zwarte lavavelden van Leirhnjúkur met zwavelbronnen en modderpoelen is de volgende stop, hier maakt u een korte wandeling. De pseudokraters van Skútustaðagigar en het sprookjesachtige Höfði vormen het sluitstuk voor vandaag, Na het diner kunt u naar de thermae baden Jarðböðin worden voor een aantal ontspannen uurtjes in het heilzame water.

 

Optionele activiteit:

* Thermale baden

 

Rijafstand: rondrit vandaag ca. 130 km | 1.45 uur rijden

Dag 9. Naar de vulkaan Askja

 

Alleen al de rit door de woestenij en door de donkere lavaformaties naar de Askja toe zijn belevingen op zich. Voortdurend heeft u zicht op de imposante, breedgeschouderde bijna 1.700 meter hoge tafelberg Herðubreið. Onderweg maakt u een stop bij de 10.000 jaar oude explosiekrater Hrossaborg  en bij de verrassende oase Herðubreiðarlindir.  Aangekomen bij de Askja zult u verstelt staan van de schoonheid van het ruige landschap. De Askja is een enorme 46km2. grote vulkaankrater en herbergt het diepste meer (217m) van IJsland. In de middag maakt u een circa vier uur durende wandeling naar het kratermeer van de Viti, dat melkgroen van kleur is en naar zwavel ruikt. Op deze avontuurlijke plek zet u als enige keer deze reis uw tent zelf op. Dit in verband met de harde wind die hier soms waait.

 

Rijafstand: Mývatn - Askja  ca. 160 km | 3 u.  rijden

Dag 10. Door het "lavaveld van de misdadigers"

 

Na een heerlijk ontbijt stapt u in de bus en doorkruist u het grootste lavaveld van IJsland. De Ódáðahraun betekend letterlijk "lavaveld van de misdadigers" en heeft haar naam te danken aan de vele vogelvrijverklaarden die hier vroeger leefden. Uw eindbestemming van vandaag is Akureyri, de hoofdstad van het noorden. In deze, voor IJslandse begrippen, metropool met circa 17.000 inwoners verblijft u de komende twee nachten.

 

Rijafstand: Askja - Akureyri   ca. 230 km | 4 u . rijden

Dag 11. Een vrije dag in het noorden van IJsland

 

Deze dag kunt u naar eigen inzicht invullen. U kunt rustig een boek lezen of lekker luieren op de camping. Ook kunt u het stadje ingaan en musea bezoeken, shoppen, een terrasje pakken, de architectuur bewonderen of de botanische tuin bekijken. Akureyri ligt aan het eind van het fjord Eyjafjörður, het langste fjord van IJsland. Uiteraard kunt u ook vandaag weer een heerlijke wandeling maken door bergachtige gebieden.

 

Optionele excursie:

* Paardrijtocht met IJslandse paarden

Dag 12. Naar het veld van de hete  bronnen

 

Nadat u de laatste indrukken hebt opgedaan van Akureyri is het tijd om te vertrekken. Onderweg kunt u (optioneel) een bezoek brengen aan het kerkje met een bijzonder mooie turfboerderij Glaumbær. Daarna rijdt u het voor u inmiddels vertrouwde hoogland weer in over de Kjölur. U rijdt naar Hveravellir, wat veld van hete bronnen  betekend. En terecht! Er zijn hier meer dan 30 hete natuurlijke bronnen, de één nog mooier dan de ander. Namen als "Fluiter", "Donderende heuvel", "Groene bron" en "Tweelingbron" spreken voor zich. De "Bron van Eyvindur" is vernoemd naar een vogelvrijverklaarde die in deze bron gestolen schapen kookte. In het lavagebied rond Hveravellir maakt u een fraaie wandeling met weids uitzicht over de omgeving en de met sneeuw bedekte bergketen Kerlingerfjöll. 's Avonds schuift u weer aan voor de maaltijd waarna u nog een plons kunt nemen in de warme beek.

 

Optionele excursie:

* Bezoek aan kerkje en turfboerderij Glaumbær

 

Rijafstand: Akureyri - Hveravellir   ca. 200 km | 4 u. rijden

Dag 13. Dagwandeling door gekleurde bergen

 

Vandaag maakt u een onvergetelijke wandeling van circa 3,5 uur door het  Kerlingarfjöll, één van de meest markante gebergtes op IJsland. Bont gekleurde ryoliet bergtoppen, kleine hanggletsjers en grote geothermische gebieden wisselen elkaar af. Deze pittige, niet al te lange wandeling voert u over de bergpas Hveradalaklif en langs de hete bronnen van Hveradalur.

 

 

 

 

Dag 14. Langs de golden circle  naar Reykjavik

 

Een dag vol natuurwonderen staan vandaag op het programma. Eerst rijdt u het laatste gedeelte van de Kjölur route tussen de gletsjers Langjökull en Hofsjökull door om bij de machtige Gullfoss (Gouden waterval) aan te komen. Deze dubbele waterval stort zich met oorverdovend lawaai 32 m omlaag in een 2,5 km lang ravijn. De volgende stop is Geysir, waar wederom een reeks van natuurwonderen wacht. In dit hete, geothermische gebied zorgen de krachten van moeder natuur voor een imponerend schouwspel, want er is een enorme variëteit aan hete bronnen en borrelende poelen te vinden. Ook ligt hier de geiser Strokkur die om de vijf minuten een waterstraal van zo’n 30 meter spuwt. U reist door naar het nationaal park Þingvellir, de plek waar de helften van IJsland, de Euraziatische en de Amerikaanse plaat uit elkaar geduwd worden. Het park is van een serene schoonheid en wordt omringd door lage bergen die het grootste deel van het jaar bedekt zijn met sneeuw. Tot slot reist u door naar Reykjavik.

 

Rijafstand: Hveravellir - Reykjavik   ca. 200 km | 4 u. rijden

Dag 15. Het einde van een fascinerende reis

 

Nadat u voor de laatste maal bent aangeschoven voor het ontbijt neemt u afscheid van de reisleiding en stapt u op de shuttlebus naar het vliegveld om in te checken voor uw vlucht naar Nederland. Er is een einde gekomen aan een fantastische IJsland-beleving!

 

Rijafstand: Reykjavik - vliegveld Kevlavik   ca. 20 km | 50 min. rijden

Uw verblijf tijdens uw reis

Reeds opgebouwde tentenkampen

 

Gedurende deze reis slaapt u 13 nachten in reeds opgebouwde tweepersoonstenten op indeling. Deze tent deelt u met een reisgenoot. U slaapt op een comfort matras. Tegen een toeslag van € 100,= p.p. kunt u een tent voor alleengebruik reserveren. In verband met de soms harde wind zet u tijdens uw overnachting  bij de vulkaan Askja uw tent zelf op en slaapt u op een dunner matje. In het tentenkamp is een keuken-/verblijfstent aanwezig (m.u.v. Askja).  In de tentenkampen is een kok aanwezig. Iedere morgen is het ontbijt verzorgd en tijdens het ontbijt stelt u uw eigen lunchpakket samen.  De kok zorgt iedere avond voor het diner (dag 2 t/m dag 14). Op dag 1 dient u zelf zorg te dragen voor de warme maaltijd.

Excursies

Onderstaand ziet u een overzicht van extra georganiseerde excursies die ter plaatse tijdens deze reis als optioneel worden aangeboden. Dit overzicht geeft alle optionele excursies weer die voorafgaand aan deze reis boekbaar zijn, zodat u verzekerd bent van deelname! Deze optionele excursies geven u ter plaatse de mogelijkheid om naast uw geboekte reis nog meer unieke activiteiten te beleven.

 

Het kan zijn dat u voor bepaalde optionele activiteiten een verzekering met extra wintersport/bijzondere sporten dekking nodig heeft. Informeert u goed bij uw reisverzekeraar of u voldoende verzekerd bent voor de activiteiten die u wilt gaan ondernemen.

Walvissafari per RIB-boot

 

Vanuit de plaats Husavik, de walvishoofdstad van Europa, kunt u per RIB-boot mee om walvissen te spotten. Gehesen in een comfortabele warme thermo overall stapt u aan boord van de snelle boot. U bent zeer flexibel en kunt in korte tijd een groot gebied bestrijken. Zodoende heeft u kans om nog meer walvisachtigen zoals bultruggen, dwergvinvissen, orka’s, dolfijnen, vinvissen en bruinvissen te zien. De kans om een walvis te spotten wordt geschat op 99 procent. U bezoekt ook een papegaaiduiker-eiland waar vele duizenden papegaaiduikers broeden en in de wateren rondom het eiland vissen. Bij terugkomst wacht u nog een kleine verrassing van de lokale wijnmaker.

 

Er geldt een maximum van 12 personen voor deze safari.

 

€ 151,= per persoon | duur ca. 2.30 u.

Walvissafari per kotter

 

De traditionele walvissafari in Husavik gaat per kotter. Een uniek avontuur op zee. U bekijkt de wonderen van de natuur in de prachtige omgeving van de Skjálfandibaai. Warme chocolademelk en een IJslands lekkernij worden aan boord geserveerd terwijl u de zee afspeurt naar walvissen. Uiteraard is er een gespecialiseerde gids aan boord die u alle informatie verschaft over deze reusachtige dieren. Indien gewenst kunt u een warme overall of regenkleding in bruikleen verstrekt krijgen tijdens de safari.

 

€ 78,= per persoon | duur ca. 3 u.

Thermale baden bij Mývatn

 

Na een dag vol activiteiten in de buitenlucht is het heerlijk om te ontspannen in de Blue Lagoon van het noorden. De temperatuur van het mineraalrijke water van het geothermische bad  is 36-40°C. Vanuit de baden kijkt u uit over de omgeving van Mývatn. Zeker in het avondlicht is dit een mooi gezicht.

 

€ 39,= per persoon

Paardrijden op IJslandse paarden Mývatn

 

Een ritje op de kleine, uiterst sociale IJslandse paarden mag eigenlijk niet ontbreken tijdens deze reis. Gedurende ca. 1.30 uur verkent u op deze typisch IJslandse manier de sprookjesachtige lavavelden rond Mývatn. Er zijn paarden voor zowel beginnende als gevorderde ruiters beschikbaar. Uiteraard worden u fijne kneepjes van het rijden op IJslanders bijgebracht en wordt u voorzien van de juiste gear.

 

€ 60,= per persoon | duur ca. 1.30 - 2 uur (tarief 2017)

Paardrijden op IJslandse paarden Akureyri

 

De omgeving van Akureyr is mooi om doorheen te wandelen maar krijgt nog een heel andere dimensie op de rug van een vriendelijk IJslands paard! U trekt de fraaie natuur in en komt op prachtige plekken! Uiteraard staat veiligheid centraal en daarom wordt u voorzien van de juiste uitrusting en een goede instructie. Er zijn paardjes voor zowel beginnende als gevorderde ruiters en in samenspraak met de deelnemers wordt de route bepaald.

 

€ 80,= per persoon | duur ca. 1.30 uur (tarief 2017)

Prijsoverzicht en vertrekdata

Bij de reissom inbegrepen zijn:

 

 • Retourvlucht Schiphol - Keflavik
 • Luchthavenbelasting en brandstoftoeslagen
 • Retour shuttleservice Keflavik - Reykjavik
 • 13 overnachtingen in reeds opgezette tweepersoonstenten op indeling met een comfort matras
 • 1 overnachting in zelf op te zetten tweepersoonstent op indeling met dunner matrasje
 • 14 overnachtingen op campings (campinggeld)
 • Vol pension (14 x ontbijt, 13 x lunchpakket die u zelf samenstelt tijdens het ontbijt en 13 x warme maaltijd)
 • Gebruik van diensten van privékok
 • Gebruik van keuken-/verblijfstent
 • Alle transfers per (4x4)-bus en parkeergelden binnen IJsland
 • Nederlandstalige reisbegeleiding
 • Wandelingen conform het programma

 

Extra's van Go North:

 

 • Reisgids over IJsland
 • Uitgebreide reisinformatie en persoonlijke tips van Go North

15 dagen incl. vlucht, vanaf

€ 2.985,= p.p.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Tarieven

De genoemde prijzen zijn per persoon en gebaseerd op een tweepersoons bezetting

Reisdata

 

18 juli t/m 01 augustus 2018

 

 

Toeslag voor alleengebruik tent

 

Prijs p.p.

 

€ 2.985,=

 

 

€ 100,=

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Uw vlucht

 

Onze groepsreizen zijn op basis van de laagst geprijsde vluchtklasse. De meeste luchtvaartmaatschappijen hanteren verschillende vervoersklassen. Vaak is er uitsluitend sprake van een prijsverschil tussen verschillende klassen en is er geen verschil in beenruimte en/of verzorging. Na ontvangst van uw reserveringsaanvraag controleren wij de beschikbaarheid van de vluchtklasse. Mocht de gewenste vluchtklasse niet meer beschikbaar zijn, dan nemen wij direct contact met u op voor overleg. Tegen een toeslag kunt u dan eventueel een hogere vluchtklasse boeken of we kijken naar een andere vertrekdatum.

Uw verblijf

 

U slaapt 13 nachten in reeds opgebouwde tweepersoonstenten op indeling. U deelt een tent met één medereiziger.  U slaapt op een comfort matras. Tegen een toeslag van € 100,= p.p. heeft u een tent voor alleengebruik. In verband met de soms harde wind zet u tijdens uw overnachting bij Askja uw tent zelf op.  Ook slaapt u bij Askja op een dunner matje. In het tentenkamp is een keuken-/verblijfstent aanwezig (m.u.v. bij Askja).  In de tentenkampen is een kok aanwezig. Iedere morgen is het ontbijt verzorgd en tijdens het ontbijt stelt u uw eigen lunchpakket samen.  De kok zorgt iedere avond voor het diner (dag 1 t/m dag 13). Op dag 14 gaat u met de hele groep (op eigen kosten) gezellig uit eten in de Reykjavik.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Zelf meenemen:

 

 • Slaapzak, eventueel kussen
 • Bord, beker en bestek

Bijkomende kosten per reserveringsnummer

 

 • Wij berekenen geen reserveringskosten, per boeking wordt een bedrag van € 15,= aan bijdrage garantieregeling reisgelden GGTO berekend. Klik hier voor meer informatie over het GGTO.
 • Eventuele kosten voor een reis- en/of annuleringsverzekering. Indien u nog geen reis- en/of annuleringsverzekering heeft en u wilt deze afsluiten dan helpen wij u daar graag bij. Vraag ons gerust om meer informatie
 • Kosten ter plaatse voor persoonlijke uitgaven en optionele excursies

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Paklijst:

 

 • Goede warme slaapzak, eventueel kussen
 • Bord, beker en bestek
 • Ingelopen bergschoenen
 • Sandalen/waterschoenen
 • Warme trui, fleece
 • Redelijk winddichte lange broek (buitensportbroek)
 • Korte broek en T-shrts
 • Thermohemd en (thermo) ondergoed
 • Dikke sokken
 • Wandelsokken
 • Regenkleding (jas en broek, geen poncho)
 • Muts en handschoenen
 • Zonnebril en zonnebrandcrème

 

 

 • Kleine sneldrogende handdoek voor rivierdoorsteken
 • Drinkfles, evt. thermosfles
 • Dagrugzak
 • Evt. wandelstok
 • Toiletartikelen
 • Persoonlijke EHBO-artikelen en medicijnen
 • Geldig paspoort
 • Kopieën reis- en zorgverzekering
 • E-ticket
 • Bankpas
 • Evt. fototoestel en oplader
 • Telefoon en oplader
 • Evt. verrekijker