Dat de Noren liever in eigen land hun vakantie doorbrengen, spreekt voor zich. Noorwegen beschikt over een ongeëvenaarde natuurlijke schoonheid met talloze, prachtige en adembenemende fjorden langs de gehele westelijke kust. Ook  het bergachtige, wilde en romantische achterland is ongekend en vol van natuurwonderen met ontelbare watervallen die vanaf de hoge bergen naar beneden storten. Via het milde zuiden, met een diepgroen lichtgevende natuur, transformeert het land via parelwitte, Caribische stranden van de magische eilandengroepen Lofoten, Vesterålen en Senja, naar de ruige Noordkaap en ten slotte het dorre Kirkenes aan de Russische grens.

De steden zijn beslist een bezoek waard, de havenstad Bergen, de koninklijke stad Trondheim, de art nouveau stad Ålesund en de baanbrekende, studentenstad Tromsø zijn ervaringen op zich, om het fantastische Oslo niet te vergeten.

U kunt overal actief bezig zijn, omgeven door spectaculaire landschappen. Raften, gletsjerwandelen, zeekajakken, quadtochten en bergwandelingen zijn onvergetelijke belevenissen, net als een walvissafari of een kingcrab excursie. Onze tip voor een ontspannen, comfortabele en stijlvolle reisroute is een cruise met het legendarische  Hurtigruten-postschip. Of per spoor, waar bergpassen door middel van zeer spectaculaire scènes met elkaar verbonden zijn. De lijst van memorabele ervaringen is haast oneindig en bewijst hoe veelzijdig de mogelijkheden en de schoonheid van dit land zijn.

Noorwegen is een lang en smal gerekt land wat de gehele westelijke kant van het Scandinavische schiereiland beslaat. Het land wordt in het noorden, westen en zuiden omsloten door water; de Barentszzee, de Noorse zee, de Atlantische Oceaan, de Noordzee en het Skagerrak. Aan de oostkant grenst Noorwegen met Zweden, Finland en Rusland. De eilandengroep Spitsbergen en het eiland Jan Mayen in de Noordelijke ijszee behoren ook tot  Noorwegen. In vogelvlucht is het land ongeveer 1.800 kilometer lang. Bij Hellemobotn (Tysfjord) is het land het smalst. De afstand tussen het eind van het fjord en de grens met Zweden slechts 6,3 km.Vanwege de grote hoeveelheid fjorden, eilanden voor de kust en inhammen heeft Noorwegen een enorme kustlijn; meer dan 25.000 kilometer.

 

Het Noorse berglandschap ontstond ca. 340 miljoen jaar geleden. Tijdens de ijstijden werd het bergland bedekt met een 2000 meter dikke ijslaag. Diepe kloven werden door de gletsjers in het landschap gesneden waardoor de fjorden ontstonden. Sommige fjorden reiken ver landinwaarts. Het verst landinwaarts reikt het Sognefjord (204 km). Toen het ijs zich ongeveer 10.000 jaar geleden langzaam terug trok  begon Noorwegen te bloeien. Nog steeds zijn er in Noorwegen verschillende grote gletsjers te vinden. De grootste is de Jostedalsbre in West-Noorwegen. In het westen van het land liggen ook nog de Folgefonna en de Hardangerjøkuenl.  Bij Mo i Rana (richting het noorden) ligt de Svartisen-gletsjer.

 

Zo'n 70 procent van het landoppervlakte van Noorwegen bestaat uit bergen, gletsjers en (berg)meren. De hoogste top is Galdhøpiggen met 2.469 m, ten noordwesten van de stad Lillehammer. Hoogvlakten zijn voornamelijk te vinden in de noordelijke provincie Finnmark en in het zuiden (Hardangervidda). Vanwege de bijna overal rotsachtige bodem is hooguit 3 procent van het landoppervlak geschikt als bouwland. Het bosareaal beslaat ongeveer 27 procent van het Noorse land.

Feiten en cijfers van Noorwegen

Grootste steden en aantal inwoners:

 

Oslo (645.000)

Bergen (222.000)

Stavanger (185.000)

Trondheim (155.000)

Fredrikstad (101.000)

Hoofdstad:

 

Oslo

Regeringsvorm:

 

Parlementaire constitutionele monarchie

Nationale vlag:

 

Rood met een wit-omrand blauw kruis.

 

De kleuren van de vlag staan symbool voor Noorwegen. Het rood staat voor de kleur van de avondzon, het wit voor de sneeuw het blauw voor gletsjers.

Taal:

 

In Noorwegen wordt in drie talen Noors gesproken;  Bokmål (Deens-Noors), Nynorsk (Nieuw Noors) en het Sami. De eerste twee talen wordt door iedereen gesproken. Het Sami alleen door de Samen (de oorspronkelijke bewoners van Noorwegen). Engels wordt bijna overal gesproken.

Aantal inwoners:

 

5.150.000

Officiële naam:

 

Norge.

Gemiddelde temperatuur

 

Oslo:                                 Bodø:

 

Januari - 4,3°C                 Januari - 2,2°C

Maart -0,2°C                    Maart -0,6°C

Mei 10,8°C                       Mei 7,2°C

Juni 15,2°C                       Juni 10,4°C

Juli 16,4°C                        Juli 12,5°C

Augustus 15,2°C             Augustus 12,3°C

Oktober 6,3°C                 Oktober 5,3°C

December -3,1°C            December -1,2°C

Munteenheid:

 

Noorse kroon  bereken wisselkoers

Meest voorkomende religie:

 

Luthers

Hoogste waterval:

 

Vinnufossen: 865m (het is de hoogste waterval van Europa)

Gemiddeld aantal zonuren op jaarbasis

 

Oslo:                                 Bodø:

1.632                                1.362

Hoogste berg:

 

Galdhøpiggen (2.469 meter)

Tijdzone:

 

Greenwich Mean Time (GMT) +1 , tijdens wintertijd.

Greenwich Mean Time (GMT) +2 , tijdens zomertijd.

 

Noorwegen ligt in dezelfde tijdzone als Nederland en er geldt ook daar een zomer- en wintertijd.

Grootste meer:

 

Mjøsa (365 km²)

naar boven

Neem gerust contact met ons, wij helpen u graag!

 

U kunt ons telefonisch bereiken op +(31) 038 457 96 43  van maandag tot en met vrijdag 09.00u - 17.00u.

 

Of stel ons een vraag via ons contactformulier.

Volg ons op:

U kunt ons telefonisch bereiken op   van maandag tot en met vrijdag 09.00u - 17.00u.