Sneeuwscooter expeditie Rusland, 5 dagen

Hoogtepunten van deze reis

Ca. 360 km sneeuwscooteren, verdeeld over 3 tochten

Passeren van de Russiche grens

Overnachten in een Russische houthakkerslodge

Bezoek aan het  Russische nationaal park Paanajärvi

Sneeuwscooteren door ongerepte natuur

goede kans op het noorderlicht

5 dagen incl. vlucht, vanaf

€ 2.385,= p.p.

Reisinformatie

Van dag tot dag

Verblijf

Prijsoverzicht

Een onvergetelijk avontuur

Bent u avontuurlijk ingesteld en wilt u een reis beleven die niet veel anderen meemaken? Reis dan mee per sneeuwscooter door de woeste, verbluffende natuur van Rusland! Uw reis begint net ten zuiden van de Poolcirkel in Fins Lapland. Hier vandaan start uw sneeuwscooter expeditie van in totaal ca. 420 kilometer. U rijdt met uw sneeuwscooter de Russische grens over, verblijft twee nachten in Rusland in een wildernis lodge, maakt kennis met de Russische gastvrijheid en -cuisine, bezoekt het onherbergzame

nationaal park Paanajärvi en passeert en passant ook nog eens de poolcirkel. De sauna, de gezelligheid van een kleine groep, het sneeuwscooteren door verbluffende winterlandschappen en de kans op het zien van het magische noorderlicht maken deze reis tot een onvergetelijke ervaring!

 

Belangrijk om te weten:

 

Om deel te kunnen nemen aan dit sneeuwscooter avontuur dient u over een goede fysieke conditie te beschikken. Daarnaast dient u in het bezit te zijn van een geldig B-rijbewijs.

 

 Voor deze reis heeft u een visum nodig, dat u zelf dient aan te vragen en te regelen via visum.nl. Wij kunnen voor u alleen de uitnodigingsbrief vanuit Rusland regelen, wat een verplicht onderdeel is van de totale visumaanvraag. Houd er rekening mee dat het aanvragen van dit visum behoorlijk wat tijd en administratieve handelingen vereist. Boek deze reis daarom minimaal 8 weken voor vertrek om voldoende tijd te hebben om het visum te regelen.

 

 

 

Finland

Rusland

globale sneeuwscooter route

transfer per bus

________________________________________________________________________________________________________________________

Dag 1. Tervetuloa Lappiin, welkom in Lapland!

 

Vanaf Schiphol vliegt u in circa drie uur rechtstreeks naar de kleine luchthaven Kuusamo, waar u een wonderlijk wit winterlandschap wacht.  Na de korte transfer (ca. 20 minuten) checkt u in in het hotel RukaTonttu in het plaatsje Ruka. Hierna volgt de kennismaking met uw Engelstalige gids. Hij zal u de komende dagen begeleiden. Na de breefing over de tocht worden u een thermo-overall, thermo-laarzen, handschoenen, bivakmuts en helm in bruikleen verstrekt zodat u er lekker warmpjes bijzit op de sneeuwscooter.  Loop  's avonds nog wel even naar buiten want misschien heeft u geluk en ziet u op uw eerste avond al het noorderlicht de witte sneeuw kussen!

Dag 2. Rusland in!

 

Na een uitgebreid Scandinavisch ontbijtbuffet wordt het tijd om op pad te gaan. U wordt naar de Russische grens gereden waar de sneeuwscooters voor u klaar staan.  Nadat u de fijne kneepjes van het sneeuwscooteren en de veiligheidsinstructies zijn bijgebracht en een oefenrondje heeft gereden passeert u de grens met Rusland. Een hele speciale ervaring, want aan de andere kant van de grens, wacht  een grote onbekende wereld. Vanaf uw sneeuwscooter geniet u tijdens de ca. 120 kilometer lange tocht van de dichtgesneeuwde bossen en winterse landschappen. Onderweg, in het plaatsje Pääjärvi, waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan, maakt u een stop voor de lunch waarna u verder rijdt naar de wildernis lodge Zipringa. Naar goede Russische traditie wordt u onthaalt met een welkomstdrankje. Om de spieren na deze geweldige eerste rit  te laten ontspannen is de sauna al voor u voorverwarmd. Het diner zal uitstekend smaken en onder het genot van een drankje neemt u samen met uw reisgenoten uw eerste kennismaking met Rusland door.

Dag 3. Ontdek het nationaal park Paanajärvi

 

U bent wakker geworden in de absolute stilte van Russisch Karelië. Na een goed, stevig ontbijt stapt u vol energie weer op de sneeuwscooter en zet u koers naar het 1.044km2 grote en nagenoeg onbewoonde  nationaal park Paanajärvi. Het park staat bekend om haar grote verscheidenheid aan landschappen. Steile met oerbossen bedekte berghellingen, diepe ravijnen, uitgestrekte moerassen, tientallen meren, brede rivieren en vele watervallen vormen hier een sprookjesachtig winterlandschap.  U stuurt uw  sneeuwscooter behendig over de smalle sporen naar de Mäntykoski waterval, uw eerste stop vandaag. Na de lunch rijdt u naar de grootste waterval van het nationaal park, de Kivakkakoski. Deze waterval bevriest door de sterke stroming nooit, hoe koud het ook is. Na een rit van ca. 120 kilometer vandaag keert u weer terug in uw wildernis lodge waar de sauna al weer heerlijk warm gestookt is en u lekker uw spieren kunt laten ontspannen. Het diner zal er weer goed ingaan!

Dag 4. Over de poolcirkel terug naar Finland

 

Vandaag staat de langste rit per sneeuwscooter  op het programma. U rijdt maar liefst 180 kilometer* door de woeste witte natuur! Onderweg zult u weer uw ogen uitkijken. U passeert vandaag onder andere de poolcirkel en een voormalige Finse grenspost. De grens tussen Finland en Rusland lag vroeger verder naar het oosten. Uiteraard wordt er onderweg gestopt voor mooie fotomomenten en de inwendige mens wordt vertroeteld tijdens een heerlijke warme lunch. Nadat u de grens met Finland passeert nabij de plaats Salla parkeert u de sneeuwscooter en komt er een einde aan het sneeuwscooteren. Er is een transfer voor u geregeld van Salla terug naar Ruka waar u net als uw eerste nacht verblijft in het hotel RukaTonttu. 's Avonds duikt u met uw reisgenoten ongetwijfeld het levendige skioord Ruka in voor een drankje!

* Deze lange en zware rit is alleen haalbaar als de rijvaardigheid van alle deelnemers voldoende is. Mocht het niveau te laag zijn dan wordt dezelfde route teruggereden naar de grensovergang van Kuusamo.

Dag 5. Einde van een enerverende belevenis

 

Voor de laatste keer deze reis schuift u aan bij het uitgebreide Scandinavische ontbijtbuffet. In de loop van de ochtend staat een transfer voor u klaar die u terugbrengt naar het vliegveld van Kuusamo voor uw vlucht naar Amsterdam.

Uw verblijf tijdens uw reis

Hotel RukaTontu, Ruka

 

Uw eerste en de laatste nacht van uw sneeuwscooter avontuur verblijft u in het hotel RukaTonttu

 

Faciliteiten

Het hotel bestaat uit verschillende gebouwen, met lift. In het hoofdgebouw vindt u de receptie, een ruim saunagedeelte met Finse sauna's. Wie wil kan zo vanuit de sauna het terras op en het bevroren meer in, via het speciaal aangelegde ijszwembad. In het restaurant worden uitstekende gerechten geserveerd en ook in de bar is het gezellig om een drankje te drinken bij de haard en te genieten van het winterse uitzicht. Het centrum van Ruka ligt op ca. 500 meter lopen, heuvelopwaarts. Uiteraard is er opslagruimte voor uw bagage welke u niet gebruikt tijdens uw meerdaagse sneeuwscootertocht.

 

Kamers

 De 2-persoonskamers in dit hotel zijn voorzien van twee aparte bedden  een badkamer met douche en toilet. Er is gratis WiFi, een minibar, flatscreen tv en een droogkast voor uw kleding.

 

Uitgaansgelegenheden

U kunt tot in de late uurtjes in het centrum van Ruka terecht, want in Ruka is veel te beleven. Er is een keur aan restaurants. U kunt lekker pizza gaan eten maar ook kiezen voor traditionele Finse gerechten of wildspecialiteiten. Ook voor een avond gezellig uit zit u hier goed: nog even een drankje aan de bar of een avondje dansen op live muziek, het kan allemaal. Er is zelfs een heuse Finse après-ski in Ruka! Tijdens de feestdagen dient u er rekening mee te houden dat het erg druk is in de restaurants in Ruka en dat vroegtijdig reserveren raadzaam is.

 

Supermarkt

Er is zowel een kleine (met een ruim assortiment) supermarkt in het centrum van Ruka als een hele grote aan de rand van het dorp.

 

Wildernis Lodge Zipringa

 

Faciliteiten

 Midden in de oerbossen van Russisch Karelië ligt deze traditionele lodge, opgebouwd van hele boomstammen. Het is een goed maar eenvoudig onderkomen met een restaurant met open haard, een bar en een aantal 2-persoonskamers. De sauna, douches en toiletten zijn voor gemeenschappelijk gebruik.

 

 

 

Prijsoverzicht en vertrekdata

Bij de reissom inbegrepen zijn:

 

 • Rechtstreekse retourvlucht Schiphol -  Kuusamo
 • Luchthavenbelasting en brandstoftoeslagen
 • 2 overnachtingen in een 2-persoonskamer met douche en toilet in Hotel RukaTonttu op basis van logies en uitgebreid Scandinavisch ontbijtbuffet*
 • 2 overnachtingen in een 2-persoonskamer met gedeelde faciliteiten in de Wildernis Lodge Zipiringa op basis van halfpension*
 • 3 lunches onderweg, tijdens de meerdaagse sneeuwscootertocht
 • Engelstalige reisbegeleiding
 • 3 dagen gebruik van een 4-takt sneeuwscooter (1 persoon per sneeuwscooter), brandstof en volledige uitrusting
 • Alle transfers per bus binnen Finland
 • Het aanvragen van het visum voor reizigers met de Nederlandse nationaliteit

 

Extra's:

 • Gratis 20 kilogram ruimbagage
 • Gratis gebruik van thermo-overall, sneeuwlaarzen,  bivakmuts, dikke sokken en thermo--handschoenen tijdens de hele reis
 • Uitgebreide reisinformatie en tips van Go North

 

* Indien u alleen reist deelt u de kamer met een persoon van hetzelfde geslacht

5 dagen incl. vlucht, vanaf

€ 2.385,= p.p.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Tarieven

De genoemde prijzen zijn per persoon.

 

04 februari 2018

18 februari 2018

25 februari 2018

 

 

€ 2.385,=

€ 2.475,=

€ 2.475,=

Minimum aantal deelnemers:

 

Per vertrekdatum moeten zich minimaal 6 personen hebben ingeschreven.

Er is een maximum van 8 (internationale) deelnemers.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Bijkomende kosten per reserveringsnummer

 

 • Wij berekenen geen reserveringskosten, per boeking wordt een bedrag van € 15,= aan bijdrage garantieregeling reisgelden GGTO berekend. Klik hier voor meer informatie over het GGTO.
 • Bijdrage calamiteitenfonds € 2,50
 • Eventuele kosten voor de afkoop van het eigen risico van de sneeuwscooter (€ 13,31,= per sneeuwscooter)
 • Eventuele reis- en/of annuleringsverzekering

 

Eigen risico sneeuwscooter

 

Voor het gebruik van de sneeuwscooter geldt een eigen risico van € 900,=. Het bedrag van het geldende eigen risico is voor een bedrag van € 13,31 per sneeuwscooter volledig te verzekeren. Als u tijdens een sneeuwscootersafari onverhoopt schade veroorzaakt aan de sneeuwscooter betaalt de Europeesche (onze verzekeraar in deze) u de herstelkosten tot aan het bedrag van uw eigen risico. U betaalt eerst zelf deze kosten aan de verhuurder van de sneeuwscooter. Het enige wat u hoeft te doen is bij Go North het bewijs van betaling met de schade in te dienen en de afhandeling wordt dan door ons verzorgd. De Europeesche maakt het bedrag dan aan u over. Let op deze verzekering geldt voor één schadegeval.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Uw vlucht

 

Voor deze reis hebben we vaste vluchtprijzen kunnen vastleggen. De prijs welke hierboven vermeld staat is dan ook de prijs die op uw factuur zal staan. Er komen dus geen toeslagen met betrekking tot uw vlucht meer bij.

Uw, rechtstreekse,  vluchten worden uitgevoerd door Transavia.

Vanaf Schiphol vertrekt uw vlucht om 06.10u, u landt om ca. 10.15u. lokale tijd. In Finland is het 1 uur vroeger dan in Nederland.

Vanaf Kuusamo vertrekt uw vlucht voor de terugreis om 11.45u. U landt omstreeks 14.00u op Schiphol.

 

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Kleding

 

Tijdens het verblijf worden u een thermo-overall, sneeuwlaarzen, thermo-handschoenen en indien gewenst wollen sokken in bruikleen verstrekt. De thermo-overall is geschikt tijdens activiteiten waarbij u met name stilzit, zoals ijsvissen, sneeuwscooteren en  zittend in de slee tijdens de sledehondentocht.

Wij adviseren u onder de thermo-overall minimaal twee lagen kleding te dragen.

Laag 1. Functionele onderkleding

Om uw lichaam droog te houden van transpiratievocht tijdens uw activiteiten dient het transpiratievocht doorgegeven te worden aan de 2e kledinglaag. Op deze manier kan uw lichaam beter anticiperen op wisselende temperaturen. De eerste laag dient strak op het lijf te worden gedragen (zowel een hemd als een lange onderbroek). Op deze manier blijft uw lichaam lekker warm en verkleint u de kans op blessures. Er bestaat synthetisch thermo ondergoed dat het lichaam goed droog houdt en zeer comfortabel draagt. Merinowol is ook prima en wordt tegenwoordig veel gebruikt. Bijkomend voordeel van Merinowol  is dat u het meerdere dagen kunt dragen zonder dat het gaat ruiken. Katoen moet ten alle tijden worden vermeden!

 

Laag 2. Isolerende tussenlaag of softshell

De 2e laag heeft als voornaamste taak de warmte te reguleren.

De warme lucht tussen de 1ste en 2de laag isoleert het lichaam, samen met de warme kleding van de 2e laag. Bij koud weer mag het transpiratievocht niet de kans krijgen om te bevriezen in de kleding. Hierdoor is er ook een ruim aanbod van verschillende kledingstukken van fleece, dons- of synthetische lagen. Het is belangrijk om bij de keuze naar je persoonlijke voorkeuren te kijken. Heb je het snel koud? Transpireer je veel of juist weinig? Eventueel is het mogelijk om te kiezen voor meerdere laagjes, bijvoorbeeld een bodywarmer.

 

Voor de meer actievere activiteiten adviseren wij geen thermo-overall te dragen maar een derde laag kleding.

Laag 3. Functionele buitenste kledinglaag

Deze laag zorgt er voor dat u echt beschermd bent tegen de elementen, de 3eclaag weert u tegen neerslag en wind. Er zijn gevoerde en ongevoerde jacks. De laatste worden ook wel hardshell genoemd. Omdat de 3de laag ook meteen de buitenste laag is, vormt het de laatste barrière voor het transpiratievocht. Naast wind- en waterdichtheid moet een jack dus ook goed kunnen 'ademen'. De coating of het membraam verzorgt de verdere afvoer van de 2de laag naar de buitenstof. Het vocht wordt verdeeld over een groter oppervlak, waardoor het beter verdampt. Een gevoerd jack geeft extra warmte-isolatie, maar zal transpiratievocht minder snel afvoeren.

 

Hoofd, handen en voeten

U verliest bij koude circa 50% van uw lichaamswarmte via uw hoofd, het dragen van een goede muts is dan ook essentieel!

 

Voor de bescherming van uw handen en voeten geldt hetzelfde principe als voor uw lichaam. Het is belangrijk dat deze droog blijven, transpiratievocht kwijt kunnen en beschermd worden tegen wind en neerslag. Het gebruik van warmteisolerende materialen zijn mede zeer bepalend of u warme handen en voeten houdt. Synthetische weefsels kunnen zeer goede eigenschappen hebben en ook wol is een veel gebruikt ingrediënt. Let er wel op dat zowel de schoenen als handschoenen niet te strak komen te zitten. Door een beperkte doorbloeding kunnen handen en voeten alsnog afkoelen. Het gebruik van thermo-handschoenen en sokken kan een goede onderlaag vormen, mits de (hand)schoen voldoende ruimte biedt. Het gebruik van wanten is verreweg de warmste oplossing, mits u deze niet voortdurend uittrekt!  Let op dat handschoenen snel kunnen drogen. Dit zijn meestal de handschoenen met een uitneembare binnenhandschoen. Neem eventueel tijdens activiteiten een extra paar droge sokken of handschoenen mee, zodat u deze kunt verwisselen. Ook dit is een manier om uw handen en/of voeten droog te houden.

 

Schoeisel

Op een winterse bestemming is het belangrijk dat u over goed schoeisel beschikt dat zowel alle comfortabele als functionele eigenschappen heeft om warme voeten te houden. De schoenen dienen stevig, isolerend, waterdicht/waterafstotend en hoog gesloten te zijn. Daarnaast is het belangrijk dat de zool een goede grip heeft, waardoor uitglijden wordt voorkomen. De sneeuwlaarzen welke u in bruikleen verstrekt krijgt voldoen aan deze eisen.

Gebruik van Moonboots of Uggs zijn niet geschikt! Stevige hooggesloten wandelschoenen zijn over het algemeen ook prima te gebruiken. Enkel bij extreme kou zal hierbij de isolerende functie een gemis zijn. Ook zijn ze vaak wat laag gesloten, maar dit is eenvoudig op te lossen door het gebruik van gamaschen.

 

Bescherm uw ogen en gezicht

Net zoals het dragen van geschikte kleding voor de koude is het belangrijk aandacht te besteden aan goede bescherming van uw ogen.

De belangrijkste taak van een bril is uiteraard de bescherming van de ogen tegen ongewenste straling zoals het UV licht. Sneeuwvlaktes weerkaatsen de straling extra waardoor de kans op oogletsel aanzienlijk toeneemt. Het gebruik van een goede aansluitende bril tijdens de wintersport is dan ook noodzakelijk. Voor bescherming van uw gezicht adviseren wij een crème te gebruiken die niet gebaseerd is op water.