Zweden staat bekend als het meest sympathieke land in Scandinavië. Geen wonder:  de Zweden zijn gastvrij en vriendelijk, hun goed onderhouden dorpen en steden kleurrijk, de weiden en wegbermen bloeien volop, de archipelkust is ronduit spectaculair en de meren beschikken over een ongeëvenaarde charme. Het land in het hart van het Scandinavische schiereiland beschikt ook over sterke contrasten: terwijl het zuiden is uitgegroeid tot het bolwerk van architectuur en design en de hoofdstad Stockholm één van de meest bruisende steden in Europa is, wordt het  verre noorden beschouwd als de laatste echte Europese wildernis. Iedereen die Zweeds Lapland bezoekt treft meer rendieren dan mensen en het 24 uur per dag verlichte toendra-landschap biedt unieke ervaringen en diepe ontspanning voor lichaam en geest.

De lifestyle van een Zweed tijdens de zomer is alleen maar bezig zijn met de goede dingen in het leven: heerlijk eten, uitgebreid ontspannen en lekker actief bezig zijn in de natuur. Wandelen, fietsen, vlotvaren, kanovaren, vissen en wildlife spotten zijn slechts enkele voorbeelden van het uitgebreide scala aan activiteiten die u zelfstandig of onder begeleiding kunt ondernemen. Ervaar zelf dat Zweden net zo mooi is als op de ansichtkaarten, zo modern maar toch zo rijk aan tradities en zo toegankelijk.

Samen met de landen Finland, Noorwegen, Denemarken en IJsland vormt Zweden Scandinavië. Ten westen en ten noorden van Zweden ligt Noorwegen. Beide landen hebben een gezamenlijke grens van ruim 1.600 kilometer. Ten noordoosten ligt Finland. Alle eilanden en inhammen meegerekend hebben de zuidelijke en oostelijke delen van het land een totale kustlengte van meer dan 7.600 kilometer. Zweden is ongeveer elf maal zo groot als Nederland en is het grootste land van Scandinavië.

 

Gesitueerd in het noorden van Europa reikt Zweden van de gematigde klimaatzone in het zuiden tot diep in de subarctische zone in het noorden.     Ongeveer 20% van de oppervlakte van het land ligt boven de poolcirkel.  Van het heuvelachtige Skåne tot de bergen van Lapland is elk type landschap wel vertegenwoordigd in dit grote land. De machtige grensstreek met Noorwegen, bestaande uit een ruige bergrug, vormt de ruggengraat van het land. Vanaf deze bergen, die het hoogst zijn in Noord Lapland loopt het landschap geleidelijk af naar de Botnische golf in het Oosten.

 

Gedurende de laatste ijstijd was Zweden bedekt door een laag ijs van wel 3.000 meter dik. De enorme druk die deze gigantische ijsmassa ontwikkelde heeft er voor gezorgd dat het land diep werd ingedrukt. Na terugtrekking van het ijs was het land bedekt met zwerfkeien en rotsblokken. Op sommige plekken veerde het land met zo'n kracht omhoog dat enorme kloven en breukvlakken ontstonden, zoals langs de Höga Kusten bij Örnsköldsvik.

 

In het noorden stijgt het land jaarlijks nog steeds met maximaal 8 millimeter per jaar. De kenmerkende scherenkust met talloze eilandjes en hoogveengebieden met kleine meertjes zijn ook het gevolg van deze stijging.

 

Vanwege de klimatologische zones en het feit dat het land hoge bergtoppen heeft kent het land een grote verscheidenheid aan biotopen, met ieder zijn eigen, kenmerkende flora en fauna. Elanden en rendieren zijn onderdeel van het landschap, terwijl er ook beren, wolven, veelvraten, lynxen en bevers leven.  Het land kent een rijk vogelleven met vele soorten uilen, roofvogels en kraanvogels. De uitbundige flora volgt de verscheidenheid aan biotopen. Het aantal orchideeën is groter dan menigeen denkt. In de hoogveengebieden groeit de kruipbraam volop. Terwijl in de bossen gigantische aantallen blauwe bessen en vossenbessen te vinden zijn.

Feiten en cijfers van Zweden

Grootste steden en aantal inwoners:

 

Stockholm (1.373.000)

Göteborg (550.000)

Malmö (280.000)

Uppsala (140.000)

Västerås (111.000)

Hoofdstad:

 

Stockholm

Regeringsvorm:

 

Parlementaire constitutionele monarchie

Nationale vlag:

 

Blauw met een wit-omrand geel kruis.

 

Het model van de Zweedse vlag (ontworpen in de 16e eeuw) is naar alle waarschijnlijkheid afgeleid van de Deense vlag.  Men denkt dat de kleuren zijn gebaseerd op het Zweedse wapen, dat drie gouden (gele) kronen op een blauw veld toont.

Taal:

 

In Zweden wordt er gesproken in het Zweeds en in het Sami.  Het Sami wordt alleen door de Samen, de oorspronkelijke bewoners van Zweden, gesproken. Engels wordt bijna overal gesproken.

Aantal inwoners:

 

9.793.000

Officiële naam:

 

Sverige

Gemiddelde etmaal-temperatuur

Stockholm:             Kiruna:

 

Januari - 1,7°C        Januari -10,7°C

Maart 0,8°C            Maart -8,2°C

Mei 10,9°C              Mei 1,5°C

Juni 15,3°C              Juni 7,2°C

Juli 17,7°C               Juli 10,7°C

Augustus 16,7°C    Augustus 9,0°C

Oktober 7,3°C        Oktober -1,0°C

December -0,4°C   December -8,8°C

Munteenheid:

 

Zweedse kroon      bereken wisselkoers

Meest voorkomende religie:

 

Luthers

Hoogste waterval:

 

Njupeskär: 112 meter

Gemiddeld aantal zonuren op jaarbasis

 

Stockholm:             Kiruna:

1.973                       2.252

Hoogste berg:

 

Kebnekaise (2.117 meter)

Tijdzone:

Greenwich Mean Time (GMT) +1 , tijdens wintertijd.

Greenwich Mean Time (GMT) +2 , tijdens zomertijd.

 

Zweden ligt in dezelfde tijdzone als Nederland en er geldt ook daar een zomer- en wintertijd.

Grootste meer:

 

Vänern (6.555 km²)

naar boven

Neem gerust contact met ons, wij helpen u graag!

 

U kunt ons telefonisch bereiken op +(31) 038 457 96 43  van maandag tot en met vrijdag 09.00u - 17.00u.

 

Of stel ons een vraag via ons contactformulier.

Volg ons op:

U kunt ons telefonisch bereiken op   van maandag tot en met vrijdag 09.00u - 17.00u.